Flydende nitrogen bruges i ny metode til behandling af hjerteflimmer

En ny metode til behandling af hjerteflimmer med flydende nitrogen er ved at erstatte traditionelle radiobølger. Selve metoden, der kaldes ablation, har været kendt i nogen tid, men brugen af flydende nitrogen til “cryoablation” er forholdsvis ny. Indtil videre ser resultaterne særdeles lovende ud.

Hjerteflimmer er uregelmæssig eller hurtig hjerterytme (arytmi), der kan medføre blodpropper, slagtilfælde, hjertesvigt og andre relaterede komplikationer. Omkring 33,5 millioner mennesker i hele verden lider af hjerteflimmer. Hjerteflimmer skyldes forkerte elektriske signaler i de vener, der fører til hjertet. Det starter typisk i hjertets forkamre, helt konkret omkring fire vener, der fører til hjertets højre forkammer. Formålet med ablation er at isolere disse vener elektrisk fra resten af hjertet. Denne procedure har vist sig at stoppe hjerteflimmer hos op til 80 procent af patienterne.

Flydende nitrogen fryser hjertevæv
Cryoballonablation eller “cryoablation” behandler arytmi på samme måde som radiofrekvensablation, nemlig ved at ødelægge det hjertevæv, der leder de forkerte elektriske signaler. Cryoablation starter med en uoppustet ballon fastgjort til enden af et kateter. Kateteret føres fra lysken op til det område af hjertet, hvor arytmien opstår. Når ballonen når frem til rette sted i hjertets højre forkammer, behandles hver af de påvirkede vener for sig. Ballonen føres ind i venen og pustes op. Derefter fryses den med flydende nitrogen. Den ekstreme kulde fryser hjertevævet, så der dannes et lille ar. Når ballonen fjernes, forhindrer arret, at den unormale rytme i venen spreder sig til hjertet.

Cryoballonproceduren reducerer behovet for gentagne ablationer
Cryoablation er en ny procedure, der kan bruges som et effektivt alternativ til radiofrekvensablation, som brænder vævet i stedet for at fryse det. Cryoablation byder på en række fordele frem for den konventionelle metode. Det er eksempelvis mindre traumatisk for vævet, forårsager færre blodpropper og slagtilfælde, end når vævet brændes, og kan udføres hurtigere, idet alle læsioner kan indesluttes på én gang i stedet for en ad gangen. Den kortere proceduretid er ensbetydende med forbedret sikkerhed for patienten, som er under anæstesi eller bedøvelse i kortere tid. Et klinisk studie af cryoablation fra 2016 har vist, at proceduren førte til 33 procent mindre behov for gentagne ablationer, hvilket betyder, at der er mindre sandsynlighed for, at patienterne er nødt til at gennemgå proceduren igen. Studiet viste desuden betydelig færre kardiovaskulære indlæggelser efter den første cryoablationsprocedure end efter radiofrekvensablation. Mere end en kvart million patienter i over 50 lande fordelt over hele verden er blevet behandlet med flydende nitrogen via cryoballon.

Tekst: Isabelle Kliger
Illustration: Medtronic