Gustaf Dalén – En ukuelig optimist

Gustaf Dalén lät tillverka optimistnålen. Var någon i Daléns närhet negativ eller behövde muntras upp fick de en optimistnål.

Gustaf Dalén, hvis banebrydende opfindelser lagde grunden til virksomheden AGA, var

Gustaf Dalén fik fremstillet optimistnålen. Hvis nogen i Daléns nærhed var negativ eller trængte til opmuntring, fik de en optimistnål.

et positivt menneske med et optimistisk grundsyn, som fulgte ham gennem hele livet, både i medgang og – ikke mindst – i modgang. Hans optimistiske holdning og stærke drivkraft gav ham forudsætningerne for at stræbe mod sine mål og have modet til at satse på det, han troede på. Fra relativt simple kår gennemførte han en ingeniøruddannelse, blev virksomhedsleder og Nobelprismodtager. Han var opfinder og entreprenør, men frem for alt optimist.

I 1912, samme år som han fik Nobelprisen, mistede Dalén synet på begge øjne i forbindelse med en eksplosionsulykke. I 1920’erne blev både han og AGA ramt af store økonomiske problemer, og Dalén mistede sin formue, men kom på fode igen. I 1930’erne oplevede AGA igen økonomiske problemer som resultat af Wall Street-krakket. Dalén lod sig dog ikke slå ud og mistede heller ikke modet. I stedet fik han fremstillet en nål med teksten ”VÆR OPTIMIST”, som han forærede til de venner og forretningsforbindelser, som han syntes trængte til at blive muntret op. Dalén selv bar altid optimistnålen på sin jakke, og mødte han nogen, der virkede nedtrykte eller negative, så satte han sin nål fast på vedkommendes jakkerevers.

Text: Cecilia Rudengren
Foto: AGA