Viden om gas: Krypton

Krypton(Kr) er ikke kun den planet, Superman kommer fra, men også en af de sjældneste gasser på Jorden. Denne ædelgas udgør kun 1 del pr. million af atmosfæren, og den har hverken lugt eller farve.

Opdaget ved en tilfældighed

Gassen blev opdaget i 1898 af Morris Travers og William Ramsay, da de to videnskabsfolk prøvede at finde et kemisk stof til at udfylde tomrummet mellem helium og argon i det periodiske system. Ved at fordampe næsten alle delene fra en liter flydende luft, stod forskerne tilbage med en prøve tung gas. Gasprøven bestod ikke af det, de havde håbet på, men de tænkte, at de måske kunne finde noget interessant, så de analyserede prøvens lysspektrum og fandt noget ukendt. De kaldte det den skjulte gas og opkaldte senere deres opdagelse efter det græske ord for “skjult”, kryptos.

Faktaboks

Symbol: Kr
Molekylemasse: 83,8 g/mol
Massetæthed: 2,41 kg/dm3
Kovalent radius: 116 pm
Antal elektroner: 36
Damptryk: **ved tripelpunkt 731 mbar
Smeltepunkt : 116 K (-157,36 °C)
Kogepunkt : 119,8 K (-153,22 °C)

Oplyser vores verden

Fordi gassen er så sjælden, er brugen af den begrænset, selvom der i den senere tid har været en øget brug af krypton i lyspærer og energisparevinduer. Ved at bruge krypton i forskellige lyskilder vil lyspæren lyse klarere og i længere tid, og den vil også bruge mindre energi. Det lys, som dannes, når en elektrisk strøm sendes gennem en lyskilde med krypton, er et hvidt og klart lys, som gør, at mennesker kan se tydeligere. Gassen bruges desuden som udfyldning mellem isolerende glaspaneler og har været vigtig del af succesen for energisparevinduer.

Dødelig for Superman – med hvad med os?

Som det blev nævnt i starten, er krypton også navnet på den planet, hvor Superman kommer fra. I tegneserien eksploderer planeten på grund af en nuklear kædereaktion forårsaget af en ustabil, radioaktiv kerne, hvilket medfører et udslip af et stof, som bliver kaldt kryptonit. Kryptonit er radioaktive stykker, som synes at være det eneste, som er dødeligt for Superman, men hvordan påvirker det os?

For det første eksisterer kryptonit slet ikke i virkeligheden, og det ville faktisk være meget svært at få nogen som helst reaktion ud af gassen krypton. Fordi den er en ædelgas, kan den ikke blandes med andre gasser, og derfor vil den ikke brænde eller forårsage korrosion. Så kryptonit, eller krypton, er måske dødelig for Superman, men den er harmløs for os andre!